תמונת דף
תקציר
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) שמחה להציג לציבור את הדוח הראשון של המדדים הלאומיים להזדקנות מיטבית בישראל. הדוח מופק כחלק מיישום החלטת ממשלת ישראל מס' 127 מיולי 2021 "מפת מדדים לאומיים להזדקנות מיטבית". החלטה זו נועדה לסייע להתמודדות עם השלכות חברתיות, כלכליות ומעשיות הצפויות מהזדקנות האוכלוסייה ומהצורך לכוון את המדיניות הלאומית למתן מענים שישפיעו באופן מיטבי.
הדוח מתמקד בתמונת מצב של אוכלוסיית בני 65 ומעלה בישראל בשנים 2015–2020 ומציג את נתוני מפת המדדים הלאומיים להזדקנות מיטבית בשלושה תחומים מרכזיים: בריאות (מדדי בריאות ותפקוד); משמעות (מדדי רווחה ואיכות חיים) וחוסן כלכלי (שיעור העוני, אי-שוויון ויכולת להסתדר כלכלית). בנוסף מוצגים בדוח נתונים מתחומים של ניהול בריאות, אורח חיים בריא, אורח חיים חברתי פעיל ואוריינות דיגיטלית.
מפת המדדים הלאומיים להזדקנות מיטבית גובשה על ידי צוות עבודה משותף הכולל את משרדי הממשלה: משרד ראש הממשלה, משרד הבריאות, משרד הרווחה והביטחון החברתי, המשרד לשוויון חברתי ומשרד האוצר, בשותפות עם ג'וינט-אשל, מכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל, מרכז הידע לחקר הזדקנות האוכלוסייה בישראל והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
נתוני המדדים מבוססים על מידע מינהלי ועל סקרים שוטפים המבוצעים על ידי הלמ"ס (הסקר החברתי, סקר כוח אדם וסקר הוצאות משק בית) וכן על מידע שנאסף ומחושב על ידי גורמים מקצועיים מחוץ ללמ"ס: התוכנית הלאומית למדדי איכות ברפואת הקהילה, המרכז הלאומי לבקרת מחלות וסקר SHARE של מרכז הידע לחקר הזדקנות האוכלוסייה בישראל.
בסך הכל מתפרסמים בדוח זה 40 מדדים המציגים את תמונת המצב ברמה הלאומית. כמו כן, בהתאם לזמינות הנתונים, מוצגות בדוח השוואות בין-לאומיות, השוואות לשנים קודמות והשוואות לפי קבוצות אוכלוסייה, מין וקבוצות גיל שונות בקרב בני 65 ומעלה.
בהתאם להחלטת הממשלה, דוח המדדים הלאומיים להזדקנות מיטבית יתפרסם אחת לשנתיים ויבדוק את השינויים שחלו במדדים בקרב אוכלוסיית בני 65 ומעלה בישראל. מפת המדדים תעודכן בהתאם לפיתוחים חדשים ולבחינה שוטפת של המדדים הנכללים בה (עתידים להתווסף נתונים מתחום ההתנהלות הפיננסית).