​​​​​"המפקד המשולב"


מפקדי האוכלוסין והדיור שבוצעו בישראל בעבר היו "מפקדים מסורתיים". במפקדים אלה נאסף מידע בשאלונים על ידי פוקדים שביקרו בבתי התושבים. במספר מדינות בעולם החלו בביצוע "מפקד מינהלי", שבו נאסף מידע הנאגר בארגונים שונים בצורה ממוחשבת לצרכים מינהליים שוטפים. 

"המפקד המשולב" מתבסס על שימוש משולב (מכאן שמו) בנתונים ממקורות מינהליים יחד עם נתונים מדגמיים שנאספים בסקרים, דהיינו בעבודת השדה במפקד. עבודת השדה הכוללת את הפקידה בשטח ואת השלמת המידע באמצעות הטלפון נקראת סקר מפקד האוכלוסין. הפעולה החלה בסוף שנת 2008 והסתיימה בחודש יולי 2009. מטרות המפקד המשולב נותרו דומות לאלו של המפקד המסורתי: לספק מידע דמוגרפי, חברתי וכלכלי מעודכן לתאריך נתון עבור כל אוכלוסיית המדינה, בפירוט שיאפשר לאפיין מגזרים ואזורים גאוגרפיים קטנים ככל האפשר. השוני העיקרי הוא באמצעים ובטכנולוגיה שבהם משתמשים כדי לאסוף את המידע.
קרא עוד...


​מתודו​לוגיה של המפקד המשולב:

מפקד האוכלוסין 2008 היה "מפקד משולב", הראשון מסוגו שנערך בארץ. שיטה זו משלבת בין שיטת "המפקד המינהלי" ושיטת "המפקד המסורתי", ובה נעשה שימוש בקבצים מינהליים לצד הפקידה בשטח. הרעיון הכללי של המפקד המשולב הוא בניית "קובץ מרשם משופר" (הקמ"מ), שמספק תמונה של האוכלוסייה ה"קבועה" במועד הקובע של מפקד האוכלוסין, בשילוב סקרים מדגמיים להערכת טיב המידע בקמ"מ ותיקונו באמצעות חישוב המשקלות. קרא ע​וד...​


הכנה לקראת מפקד האוכלוסין 2008:

כהכנה ל"מפקד המשולב", שהתקיים בסוף שנת 2008, בוצעה סדרה של ניסויים ובדיקות שמטרתה ניסוי התהליך המפקדי ובחינתו ביישובים בארץ לצורותיהם השונות. במסגרת זו נערכו שלוש התנסויות בשנים 2002, 2004 ו-2006.

​סקר אוכלוסין 2006

סקר אוכלוסין 2004

סקר אוכלוסין 2002


עבודת השדה​​:

לקראת סקר מפקד האוכלוסין גייס מטה המפקד כ-2,500 עובדים לתפקידים שונים. גיוס העובדים נעשה בהדרגה, החל בסגל הניהולי וכלה בסוקרים, אשר ביצעו את הפקידה עצמה בבתי התושבים.​

גיוס העובדים נעשה בחלוקה ארצית בהתאם למיקום 12 הלשכות האזוריות אשר הוקמו ברחבי הארץ.

​​​​​​מבנה לשכה אזורית​  |  לשכות אזורית


שאלון המפקד:

השאלון הוא הכלי המרכזי לאיסוף המידע על האוכלוסייה בסקר האוכלוסין של המפקד המשולב. השאלון במפקד 2008 ממוחשב וכולל פרטים אישיים כמו גיל, מין, מצב משפחתי ונושאים חברתיים-כלכליים: השכלה, תפקוד יומיומי, עבודה, תנאי דיור והכנסות של משקי בית. 

נושאי השאלון של מפקד 2008 נבחרו כך שהם דומים לאלו של מפקדים קודמים, וזאת על מנת לאפשר השוואה עם נתונים שנאספו בעבר. בניית השאלון התבססה על המלצות האו"ם בבחירת הנושאים, כדי לאפשר השוואה עם מדינות אחרות בעולם. כמו כן, נלקחו בה בחשבון צורכי המשתמשים בנתוני המפקד ובתוצריו.​





צו המפקד:

צו המפקד או צו הסטטיסטיקה (מפקד האוכלוסין ), התשס"ח 2007 ניתן בהתאם לפקודת הסטטיסטיקה [נוסח חדש], התשל"ב, 1972 שעל פיו פועלת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ובחתימת ראש הממשלה דאז מר אהוד אולמרט.
צו המפקד קובע את תקופת המפקד, היקף המפקד, סמכויות הסטטיסטיקן במפקד, נושאי המפקד, המשיבים על שאלוני המפקד ועוד.

צו המפקד ניתן בהתאם לסעיף 6 לפקודת הסטטיסטיקה הקובע:
" (א) ראש הממשלה רשאי, בהתייעצות עם הסטטיסטיקן ועם המועצה, להורות בצו על עריכת מפקד של האוכלוסייה או חלק ממנה במדינה או בחלק ממנה.
  (ב) צו המפקד יקבע את מועד המפקד, הנושאים שיכללו בשאלונים, מי הם שייפקדו, מי הם שישיבו על השאלונים וכל עניין אחר שראש הממשלה ימצא לנכון לקבוע           לשם ביצוע המפקד בצורה יעילה".

בשל מבצע "עופרת יצוקה", תוקן צו המפקד ומועד ביצוע המפקד הוארך עד ל- 6.3.09.

צו המפקד​     פקודת הסטטיסטיקה​   תיקון לצו המפקד